Hungarian (formal)English (United Kingdom)
 

Hírlevelet kérek
 
Soumillon sztárallűrök nélkül PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2009. május 28. csütörtök, 10:10

A Pegazus olvasói már olvashatták. Most Önök is megtehetik. Következzen Vonczem Gabriella riportja Christophe Soumillonnal

 A világ egyik legjobb zsokéjának tartják Christophe Soumillont. Mielőtt eljött a kissé lerobbant alagi tréningközpontba, sokan aggódtak, vajon mit szól majd ezekhez a körülményekhez, hiszen a mindennapjait a csillogó Chantilly-ben és a világ legnagyobb versenypályáin éli. Kiderült, hogy felesleges volt az aggodalom, mert nem egy megközelíthetetlen, pökhendi zseniről van szó, hanem egy igazán érdeklődő, nyitott és vérprofi lovasról, aki nem felejtette el, hogy honnan jött.

Amikor Christophe Soumillon Overdose versenye előtt egy nappal Alagon kiszállt az autóból, kicsit feszültnek tűnt. Ahogy azonban telt az idő és kivezették Overdose-t, akit Lester Piggott táraságában mustrált, ahogy kitartóan válaszolt az újságírók kérdéseire, fényképezkedett a rajongókkal, majd pedig kiment a pályára megnézni egy tréningmunkát, egyre jobban feloldódott. Tetszett neki, hogy nyugodtak a lovak, hogy Ribárszki Sándor trénerrel viccelődni is lehet, sőt a tréner matuzsálemi korú autójából nézte végig a lovak munkáját. Overdose versenye után pedig annyira örült, hogy egyszerűen nem volt kedve hazamenni, pedig a francia küldöttség tagjai már rég visszarepültek Párizsba. Ő inkább ünnepelt Overdose csapatával. A következő napokban pedig a francia lóversenyadón másról sem beszél, mint arról, hogy milyen jól érzete magát Magyarországon, mennyire fantasztikus közönséggel és lóval találkozott a Kincsem Parkban. A Pegazusnak a verseny előtti napon beszélt Overdose-ról és a mindennapjairól.

-    Egy korábbi nyilatkozatában azt olvastam, hogy eddig még nem nyílt alkalma Overdose-hoz hasonló kvalitású sprinterrel versenyezni. Igaz ez?
-    Lovagoltam jó sprintereket, de így igaz, hozzá hasonló tudású sprintert még nem. Ilyen lóval ritkán, 10-15 évente egyszer találkozik az ember. Ha belegondolunk, Anabaa vagy Silent Witness voltak hasonló képességűek. Nagyon ritkán születnek ilyen kiugró tehetségek, talán hat-hét évente egy–egy Angliában, Írországban, vagy Európában. Nagyon szerencsés az a zsoké, akit kiválasszanak egy ilyen ló lovaglására. Ráadásul Franciaországban kevés a jó sprinter van, a legutóbbi Anaaba volt a 1990-es évek közepén, most pedig Marchand d’Or. A francia tenyésztők inkább közép és főleg hosszú távú lovakat részesítik előnyben. Jó sprinterek inkább Angliában vannak, így tehát számomra Overdose nagy lehetőség. A versenyeit látva hihetetlennek találtam, ahogy gyorsult, ahogy az utolsó kétszáz méteren még tovább fokozta a sebességét és fantasztikusnak tűnt az a könnyedség, ahogy megnyerte a versenyeit.
-    Így már érthető, hogy miért kereste meg Overdose trénerét.
-    Amikor Overdose-t Longchamp-ban láttam futni, tudtuk, hogy a magyar csapat nagyon csalódott volt. Akkor azt mondtam az ügynökömnek, Edithnek, hogy szóljon a ló menedzsmentjének, és amennyiben akármilyen okból szükségük van rám – mert mondjuk zsokét szeretnének cserélni, vagy Andreas Suborics nem ér rá -, nagyon szívesen lovagolnám, mert nagyon megfogott. Úgy tűnt, hogy nagyon örültek a jelentkezésemnek és eredetileg már tavaly Rómában is én lovagoltam volna, de akkor valami közbejött és végül ismét Andreas ül rá. Ezután azt beszéltük meg, hogy ha minden jól megy, akkor idén a teljes szezonra leszerződök Overdose-ra. Számomra ez egy csodálatos hír volt, mert éppen azokban a napokban tudtam meg, hogy Zarkava ménesbe vonul, és így nem lovagolhatom többé, ezért nagyon szomorú voltam. Tehát Overdose lovaglásának híre a legjobbkor jött és már türelmetlenül vártam, hogy találkozhassak az egész csapattal, és megtudjam, milyen környezetben él a ló.
Overdose azért is tetszett meg nekem, mert úgy éreztem, hogy sok bennünk a közös vonás. Ő sem egy aranykalitkában nőtt fel, kezdetben senki nem gondolta volna, hogy ilyen jó lesz. Belgiumban pedig én sem úgy nőttem fel, hogy már előre tudtam volna, nagy zsoké leszek és mégis sikerült sok szép versenyt nyernem, Overdose-hoz hasonlóan. Azt hiszem, hogy minél nehezebb körülmények közül jön valaki, annál inkább bizonyítania kell és ez nehéz, de a siker mindennél látványosabb és értékesebb. Azt hiszem, hogy Overdose éppen ezért a legtöbbet szereplő telivér az európai médiában. Mindenki őt szeretné látni, és amikor Franciaországban vagyok, folyamatosan arról van szó, hogy milyen sokan várják vissza őt októberben a Prix de l’Abbaye-re, hogy revansot vegyen.
-    Milyennek találta a mai, első személyes látogatásakor Overdose-t?
-    A mai nap az ismerkedésről szólt. Szerintem ő egy igazi bajnok. Sok jó lóval volt találkoztam már és azt tapasztaltam, hogy az igazán kiváló lovak akárhol is vannak mindig alaposan körülnéznek, érdekeli őket, hogy hol vannak, mi folyik körülöttük, hogy hol a kamera és az emberek. Ezek a lovak mindig szerettek embereket látni maguk körül, szerettek nyerni, tudták, hogy a sok ember őket ünnepli és ettől egyre erősebbnek érezték magukat. Jól látszik, hogy ennek a lónak is van önbizalma és nem hagyja, hogy legyőzzék.
-    A verseny napján mit tart a legfontosabb feladatának Overdose-szal?
-    Hogy odafigyeljek rá, hogy mennyire nyugodt vagy ideges. Ismeretes, hogy Overdose általában nagyon izgatott a verseny előtt, izzad és arra készül, hogy a lehető leggyorsabban fusson. Nekem az a feladatom, hogy minél magabiztosabban, nyugodtabban, lassan menjek ki vele a startgéphez, hiszen mindketten akkor tudunk a versenyre a leginkább koncentrálni, ha nyugodtak vagyunk és bízunk magunkban. Szeretném, ha fejben is tovább tudna fejlődni, hogy megértse, az energiáit ne a verseny előtt, hanem közben adja ki, hiszen ahogy következnek majd sorban a versenyek, úgy lesz egyre nagyobb a nyomás rajtunk. Arra készülök, hogy egy szép versenyt futunk, és életben a legnagyobb sebességet érem el lóháton.
-    Franciaországra visszatérve, mi a véleménye egy Marchand d’Or (tavaly Európa legjobb sprintere címet nyerte el. szerk.), azaz a két nagy rivális találkozójáról?
-    Marchand d’Or érdemeit és tudását semmiképpen nem szeretném alábecsülni, de szerintem Overdose sokkal jobb nála. Igaz, mindezt a versenypályán kell majd bizonyítania. Azt gondolom, hogy ha tízszer futnának egymás ellen, kilencszer Overdose nyerne. Azt is figyelembe kell venni, hogy Marchand d’Or lassan már öregszik, hiszen hétéves az idén, Overdose pedig éppen most érik be igazán, az angol telivérek ugyanis négyéves koruktól kezdve öt-hat éves korukig a legjobbak.
-    Említette, hogy Zarkava, az istálló legjobb lova visszavonult. Vannak-e hasonló tehetségek jelenleg Aga Khan istállójában?
-    Mindig vannak tehetségek, de olyan ritka kiválóságokat, mint amilyen Dalakhani és Zarkava volt, még nem fedeztünk fel ebben a szezonban. Azért bizakodóak vagyunk, hiszen nagyon jó kétéveseink vannak, akik június, július és augusztus folyamán be fognak mutatkozni versenyben is. Egy ilyen nagy istállóban muszáj, hogy legyenek nagyon jó lovak és hát reméljük, hogy minél hamarabb ismét rátalálunk egy kiugró tehetségre.

 

Patyus Ferenc fotója

-    És a hároméves Derby-évjárat?
-    A hároméveseink kicsit későiek, de van két-három közülük, amelyik nagyon jónak tűnik, és hamarosan futniuk is kell. A trénerem Alain Royer Dupré úgy készítette fel őket, hogy azonnal nagyversenyekben tudjanak indulni. Így azt remélem, hogy a következő hetekben megmutatkozik, hogy melyek az igazán jó hároméveseink. Neveket egyelőre nem mondhatok, hiszen nem futottak még és igazából a versenyben dőlt el, hogy a reményeink tényleg megalapozottak voltak–e.
-    Ön jóformán mindenhol lovagolt már, ahol lóversenyt tartanak…
-    Igaz, hogy sokfelé versenyeztem már, de Magyarországon még soha, illetve egyetlen kelet-európai országban sem. Számomra az jelent igazi kihívást, hogy a világot bejárva a lehető legtöbb versenyt nyerjem. Ez a hétvége ismét egy lehetőség, hogy feliratkozzak egy újabb országban a nagyversenyt nyert zsokék közé. Remélem, hogy a jövőben is sokat utazhatok majd, új helyeket, embereket és szokásokat ismerhetek meg, mert ez az, ami segíti a továbbfejlődésemet.
-    Van-e kedvenc pályája?
-    Imádom a hongkongi pályát, Sha Tin-t, aztán Longchamp-ot, amely talán a világ legszebb lóversenypályája, valamint Royal Ascot is a kedvenceim közé tartozik.
-    Overdose hamarosan Angliába készül. Mennyire fekszik Önnek az angol stílus?
-    Anglia Franciaországgal, az Egyesül Államokkal és a Távol-Kelettel együtt a lóversenyzés fellegvára. Az előttünk álló szezon Overdose-szal igazán izgalmasak ígérkezik. Úgy látom, hogy az angolok nagy része is nagyon örül annak, hogy egy ilyen ló eljön az ő pályáikra. Természetesen mindent megtesznek majd, hogy legyőzzék. Azt hiszem, hogy Overdose tervezett futásai szép kihívást jelentenek majd és remélem, hogy sok örömet is, miközben az egyre növekvő nyomással is meg kell majd küzdenünk.
-    Hogyan tudja kezelni az olyan helyzeteket, amikor óriásiak az elvárások Önnel szemben?
-    Mindenkinek megvan a maga titka, de ez egy olyan tulajdonság, amivel egy jó zsokénak rendelkeznie kell.
-    És a magasság?
-    Igen, egy kicsit magasabb vagyok, mint általában a zsokék. Viszont amikor kezdtem, még nagyon kicsi voltam és hát egyszerűen megnőttem. Néhány centiméterről szívesen lemondanék, mert akkor könnyebb lennék, de egyébként nagyon jól érzem magam a bőrömben.
-    Hogyan tudja tartani az 54-55 kilós súlyát?
-    Mint minden zsoké én is odafigyelek az étkezésre, nem eszem nehéz, hizlaló ételeket, de azért néha szükség van arra is, hogy olyan dolgokat együnk, amelyek egyszerűen jólesnek. Nem lehet folyamatosan koplalni, azt fejben sem bírja az ember. Szerencsére azért nincs problémám azzal, hogy tartsam a súlyomat. Sokat sportolok a lovaglás mellett, például futok, teniszezek, biciklizek. Szerencsére olyan típus vagyok, aki imád mozogni, úgyhogy ha kell, a sporttal fogyok.
-    Hogyan látja a jövőt?
-    Először is remélem, hogy Overdose-szal egy csodálatos szezonunk lesz. Remélem, hogy Hongkongban tudok még jó néhány versenyt nyerni, olyan jó lovakkal, mint például Good Ba Ba. Egyébként a jövő héten éppen Hongkongba utazom miatta. Ha valaki jó zsoké szeretne lenni, az a lényeg, hogy minél több igazán jó lóra ülhessen fel, amelyekkel nagyversenyeket tud nyerni, hiszen jó ló nélkül nem lehet sikeres egy zsoké. Megpróbálok továbbra is nagyon keményen dolgozni, a lehető leghatékonyabban lovagolni és minél több nagy győzelmet szerezni. Úgy, mint Lester Piggott, hozzá hasonlóan eredményesnek lenni nem lenne rossz.
-    Mikor tudta meg, hogy Lester Piggott is eljön Budapestre?
-    Csak tegnap, az újságokban olvastam, nagyon kellemes meglepetés volt a számomra. Hatalmas dolognak tartom, hogy a lóversenyzés ilyen mitikus személyisége is eljött Magyarországra, hogy megnézze és a maga eszközeivel támogassa Overdose-t. Angliában nála senki nem tudná jobban reklámozni ezt a csodálatos lovat.

Vonczem Gabriella

Меня сразу же заинтересовало, насколько он действительно силен в зоне текущих событий.

Мы смылись, ответил я, а впоследствии я пришел сюда.

Ну, может быть, я раздобыл кое-что интересное.

Затем повернулся и пошел обратно, откуда пришел.

Я вызвал дополнительное количество энергии, чтобы поднять нас "Кряк алавар торрент"вверх.

На морском берегу, неподалеку от Константинополя,-сказал Мефистофель,-где франки разбили свой лагерь.

Каждый раз, как "Бухгалтерский учет и анализ основных средств на примере ООО 'Аристон Термо Русь'"вспышка света озаряла ее прелестное лицо, "Бухгалтерский учет и анализ продажи продукции на примере организации ООО 'ТД 'Пикник'"я вглядывался в "Бухгалтерский учет и анализ расчетов с покупателями и заказчиками"ее черты со смешанным "Бухгалтерский учет и анализ расчетов по оплате труда"чувством любви и боли.

Та же участь постигла и "Бухгалтерский учет и анализ расчетов с работниками по оплате труда"всех последующих гонцов.

Спасибо, отозвался Бронзини, "Бухгалтерский учет и анализ формирования финансовых результатов предприятия (на примере ООО 'КАЙЗЕР')""Бухгалтерский учет и анализ финансово-хозяйственной деятельности предприятия"и анализ финансовых результатов организации">Бухгалтерский "Бухгалтерский учет и анализ хозяйственной деятельности"учет и анализ финансовых результатов организации"неторопливо проходя к дальнему "Бухгалтерский учет и анализ расчетов с работниками по оплате труда"концу стола под пристальными взглядами собравшихся.

Но после такого возбуждения ей нужно достичь высшей точки наслаждения.

А портье тебе придется отпустить.

Наше стойбище совсем-совсем близко.

Как я и "Священный путь Целеустремленно жить и красиво умереть" сказал, ты можешь "Звездные романы или Интимная жизнь рос. идолов 2тт" отослать ее отсюда, продолжал Лабиринт.

Удан "Раскраска для девочек. Выпуск 16" Канн даже не обернулся, а "Легкомысленная невеста" изогнувшись ткнул Крапчатого пальцами в глаза.

Хасан "Портрет художника в юности" подергал губу дурная привычка, но помогает "Рукавичка" думать.

Один за другим "Современные теории и методы обучения иностранным языкам" они вставали в том порядке, "Три повести Drei Erzahlungen" в каком он называл их имена.

Настолько "Сказки и краски 14 сказочных историй..." особые, что я предпочитаю "Семейный кодекс" их не раскрывать.

Я был ободран до каркаса чистой воли.

 
FacebookJP-Bookmark
 

TEMPLATE COPYRIGHT © 2007 BY HILLIGER MEDIA
(TokioLights 1.1)