Hungarian (formal)English (United Kingdom)
 

Hírlevelet kérek
 
Az igazi erőfelmérő most következik PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Alpári Gergő   
2011. május 19. csütörtök, 11:29

Számtalanszor eljátszottunk már a gondolattal, mi lenne ha...? Nos, többet nem kell ilyen eszmefuttatásokkal „vesződnünk”, hiszen szombat délután minden kérdésünkre megkapjuk a választ. Hosszú utat bejárva Overdose végre visszatér szülőhazájába, pontosabban az angliai Haydock Parkba. Ez a verseny pedig tökéletesen alkalmas lesz arra, hogy valódi képet kapjunk, hol tart Dózi Európa jelenlegi legjobbjaihoz képest. 

 

Itt pedig rögtön álljunk meg egy pillanatra. Akik nyomon követik a Racing Portal mindennapjait tudhatják, az "öreg kontinens" topsprinterei, ha nem is mérföldkövekre, de mindenképpen messze járnak Ausztrália és a Távol-Kelet legjobbjaihoz képest. Sereg András kollégám azt mondja Overdose mezőnye inkább a másodvonalat képviseli. Ezzel pedig nehéz vitatkozni, olyan nevek fényében, mint Black Caviar és Hay List (mindkettő Ausztrália), Sacred Kingdom (Hong Kong), Rocket Man (Szingapúr), vagy éppen J J the Jet Palne (Dél-Afrika). A világranglista vezető Black Caviar idén nem valószínű, hogy elhagyja szűkebb otthonát (ha mégis megteszi, akkor sem Európába, hanem Hong Kongba megy decemberben). Az örök fintorgók erre meghúzzák a szájukat, s felteszik a kérdést: Hogy lehet valaki úgy a Föld legmagasabbra értékelt lova, hogy soha sem hagyta el az ötödik kontinenst? Ez egy nagyon jó kérdés, amire nehéz válaszolni. Európai szemmel nézve a King's Stand Stakes és a Golden Jubilee Stakes az a két megmérettetés, amit a sprintfutamok netovábbjaként szoktak emlegetni. Viszont a fintorgók nagy része azt már nem tudja, vagy egyszerűen csak nem akarja figyelembe venni, hogy Ausztrália és az ázsiai országok pénzíjazása közel másfélszer akkora, mint az európai Group 1 sprinteké. Ennek tükrében pedig talán érhető, hogy a csodakancával miért nem vállalják egy esetleges eurotrip kockázatát. Meglátásom szerint Black Caviar legyőzésére, aktuális formái alapján egyedül Rocket Man-nek van némi esélye. Akik azt hiszik, hogy a "szingapúri Overdose" (hazánkban így emlegetik Rocket Man-t) a Golden Jubilee tradicionális nagysága, illetve díjazása miatt érkezik a nyár közepén Angliába, azok nagyon messze járnak a valóságtól. Rocket Man trénere, Patrick Shaw a közelmúltban azt nyilatkozta: ők bizony begyűjtenék a veretlen kanca „skalpját”. Shaw szerint, ehhez elsősorban az kell, hogy Rocket Man egyenes pályán (a Golden Jubilee Stakes-ben) is kipróbálhassa magát (a mén ugyanis eddig csak körpályán „szaladgált”). Ebből a szemszögből nézve, az ascoti sprintek jelentősége erősen leredukálódik, amit nekünk, vehemens Overdose rajongóknak igen csak nehéz megemésztenünk. 

 

Mindezek ellenére amondó vagyok, nem szabad, hogy hiányérzetünk legyen. Európán belül ugyanis nem találunk ennél erősebb mezőnyt. Ráadásul Ausztráliában és a Távol-Keleten aligha elképzelhető, hogy összejöjjön egy olyan futam, ahol egyszerre jelen van a fentebb említett ötös névsorból háromnál több.

 

Nem szaporítván tovább a szót, következzék a Temple Stakes (Gr-2; 1006 méter; 3é+) indulóinak rövid bemutatása: 

 

1. Markab (Green Desert - Hawafiz) 8 éves herélt / trénere: H. Candy / lovasa: P. Cosgrave / legmagasabb RPR száma: 121

A Mosaic Racing lova 32. versenyére készül. 2009-ben került mostani tréneréhez. Pályafutása ettől a ponttól kezdve kezdett el felfelé ívelni. Az igazi áttörést azonban a következő év hozta el számára. 2010 nyárán, két 1200 méteres győzelmet követően, kisebb meglepetésre másodikként ért célba Equiano mögött a King's Stand Stakes-ben (Gr-1). Egész éves teljesítményére a szeptemberi Sprint Cup (Gr-1) megnyerésével tette fel a koronát. Idén egy futás a lábában. Csalódást keltő kilencedik a Duke of York Stakes-ben (Gr-2).

 

2. Borderlescott (Compton Place - Jeewan) 9 éves herélt / trénere: R. Bastiman / lovasa: N. Callan / legmagasabb: RPR száma 121

A mezőny korelnöke. Egymást követő két esztendőben (2008/09) megnyerte a Nunthorpe Stakes-t (Gr-1). A Temple Stakes korábbi kiírásaiban háromszor ért placcra (kétszer második, míg az elmúlt évben harmadik volt). Utolsó győzelmét tavaly aratta a goodwoodi King George Stakes-ben (Gr-2). 2011-ben eddig ő is csak egyszer futott, akkor egy hosszra a nyerőtől ötödik a Palace House Stakes-ben (Gr-3).

 

3. Group Therapy (Choisir - Licence to Thrill) 6 éves herélt / trénere: D. Barron / lovasa: J. Spencer / legmagasabb RPR száma: 112

Apját az elmúlt évtized legnagyobb sprinterei között tartják számon, ami nem csoda, annak fényében, hogy 2003-ben öt napon belül megnyerte mindkét ascoti klasszikust. Ivadékai közül, a négyszeres Group 1 győztes Starspangledbanner emelhető ki. Group Therapy eddigi legjobb eredménye egy második helyezés Borderlescott mögött a 2010-es King George-ban. Áprilisban őt is láthattuk a Palace House Stakes-ben, ahol tizenegyedikként végzett.

 

4. Hamish McGonagall (Namid - Anatase) 6 éves herélt / trénere: T. Easterby / lovasa: D. Allen / legmagasabb RPR száma: 113

Főként alacsonyabb (hendikep futamokban) versenyzett mostanáig. Magasabb szinten két Group 3-as negyedik helyezést tud felmutatni 2010-ből. Áprilisban Class 2-es győzelemmel nyitotta az évet Skóciában, ezt követően pedig nyolcadik a Duke of York Stakes-ben.

 

5.  Kingsgate Native (Mujadil - Native Force) 6 éves herélt / trénere: Sir M. Stoute / lovasa: R. Moore / legmagasabb RPR száma: 123

A verseny címvédője. 2007-ben Nunthorpe-ot, 2008-ban pedig Goden Jubilee Stakes-t (Gr-1) nyert. Utoljára decemberben a Hong Kong Sprintben (Gr-1) láthatta őt a közönség. A távol-keleti küzdelemben hatodik, két és fél hosszra végezve a győztes JJ the Jet Plane mögött. Trénere és lovasa egyaránt a szakma krémjéhez tartoznak. Párosuk, Workefoce-szal kiegészülve 2010-ben Epsom Derbyt és Arc-ot nyert.

 


 

6. Overdose (Starborough - Our Poppet) 6 éves mén / trénere: J. Roszival / lovasa: A. Suborics / legmagasabb RPR száma: 123

Overdose esetében sok újdonságról nem számolhatok be, hiszen eredményeit és kálváriáját szinte az egész ország, de majdhogynem egész Európa jól ismeri. Dózi kapcsán mostanság többször olvasni lehetett, hogy számára két "verseny" van kinézőben Haydock Parkban. Az egyik természetesen a futam, a másik az a fránya startgépbe való beállás. Baden-baden óta, én inkább oda sem merek nézni ilyenkor a képernyőre, habár Overdose csapatának tagjai igyekszenek megnyugtatni a rajongókat, nem lesz gond ebből. Azt hiszem minden egyes Overdose fan nevében mondhatom: Úgy legyen! A ló berlini futása mindenképpen elégedettséggel tölthetett el bennünket, az időeredmény és a látott stílus pedig bizakodásra ad okot.

 

7. Prohibit (Oasis Dream - Well Warned) 6 éves herélt / trénere: R. Cowell / lovasa: J. Crowley /  legmagasabb RPR száma: 112

A 2010-es Prix de l'Abbaye (Gr-1)  hatodik helyezettje. Az idei szezont február 3-án az Emirátusokban kezdte, ahol szűk két hónap alatt négyszer is megméretett. A Dubai Racing Night keretein belül lefutott Al Quoz Sprintben (Gr-2) ötödik lett. Európába visszatérve sem pihenhetett sokat, a Palace House Stakes-ben  kilencedik, a Prix de Saint-Georges futamában negyedik 1/4 hosszal a győztes mögött.

(A Prix de Saint-Georges-t 0:55,92-ben nyerte Inxile. Viszonyításképp vegyük azt az elterjedt alapelvet, miszerint a célban egy lóhossz távolság egy másodperc különbséget jelent. Nos, így is jól látható, hogy Prohibit 56 másodperc környéki időt repesztett, ami közel egy szekundummal jobb, mint Overdose berlini pályarekordja (0:57,1). Persze a legendásan gyors longchampi pályán születtek már ennél sokkal kiemelkedőbb eredmények már ami a lefutási időket tekinti, lásd Marchad D'Or 2008-as Prix de l'Abbaye győzelmét (0:54,4). A virtuális videóknak köszönhetően láthattuk, hogy Overdose is ennyi idő alatt tette meg 1000 méteres távot anno, csak hát azt a futamot ugyebár érvénytelenítették, és amit szintén nem szabad elfelejtenünk, azóta eltelt három év.)

 

 

 

8. Sole Power (Kyllachy - Demerger) 4 éves herélt (a képen) / trénere: E. Lynam / lovasa: K. Latham / legmagasabb RPR száma: 119

2010-ben abszolút outsiderként (száz az egyhez adták) mennybe megy a Nunthorpe Stakes nyerteseként. Hosszú pihenőt követően tizennegyedik Al Quoz Sprintben, majd ezt valamelyest korrigálva, holtversenyben Jonny Mudball-lal harmadik a Palace House Stakes-ben.

 

9. Tangerine Trees (Mind Games - Easy to Imagine) 6 éves herélt / trénere: B. Smart / lovasa: T. Eaves / legmagasabb RPR száma: 110

A versenyek erősségét tekintve folyamatosan lépked felfelé. Szeptemberben még Class 3-ban nyert versenyt, majd ezt egy listed siker követte. Zsinórban harmadik győzelmét a Palace House Stakes-ben könyvelhette el.

 

10. Rose Blossom (Pastoral Pursuits - Lamarita) 4 éves kanca / trénere: R. Fahey / lovasa: P. Hanagan / legmagasab RPR száma: 109

Listed és hendikep helyezések után egy kancák számára kiírt Group 3-as sprintverseny megnyerésével hívta fel magára a figyelmet. Indították a Nunthorpe Stakes-ben. A topfutamban pénzdíjas ötödik lett. Októberben a Prix de l'Abbaye-ben kellett volna megismételni jó teljesítményét, de a huszonegy lovas mamutmezőny felőrölte az akkor hároméves kancát. 2011-es bemutatkozó futása során utolsó a Duke of York Stakes-ben.

 

11. New Planet (Majestic Missle - Xena) 3 éves mén / trénere: J. Quinn / lovasa: M. Lane / legmagasabb RPR száma: 104

Ez lesz pályafutása első rajtja háromévesen, s talán pont ezért nehéz őt elhelyezni a mezőnyben. Rögtön az első csikóversenyében búcsúzik a nyeretlenek táborától, amit egy újabb siker követett ezúttal már listedben. Az évzáró futamában harmadik Group 2-ben.

 

12. Stone of Folca (Kodiac - Soyalang) 3 éves mén / trénere: J. Best / lovasa: F. Tylicki / legmagasabb RPR száma: 102

Már csikóként bedobták az öregebb lovak „patái közé”. Kortársai ellenében szerzett két második, illetve két negyedik helyezést követően megfuttatták a Nunthorpe Stakes-ben, ahol utolsó előtti (a Prix de l'Abbaye-hez hasonlóan a Nunthorpe is nyitva áll a kétévesek számára). New Planet-tel ellentétben Stone of Folca már gyepre lépett 2011-ben. Egy négy lovas minimezőnyben elveszítette nyeretlenségét.

 

Emlékeztetőül: A futam startja magyar idő szerint 16 óra. A versenyt 15:30 perctől élőben közvetíti a sport m csatorna, de egy ingyenes regisztráció követően a www.equi8.com oldalon is bárki megtekintheti.

Hajrá „Bull-Dózer”! 

Вискарре достаточно было взглянуть в зеркало и она вспыхивала в его груди с новой силой.

Запах керосина смешивался с ""испарением немытых человеческих тел и с вонью параши, которая после каждого употребления разверзала свои пучины и пускала в шестнадцатую новую волну смрада.

После этого обращения к ""католическому святому ирландец с еще большим благоговением обратился за помощью к другому богу, ""издревле известному под именем Вакха42.

По-видимому, выстрелы были сделаны из разных винтовок, так как промежуток между ними был настолько кратким, что даже самый искусный стрелок не успел бы вторично зарядить свое оружие.

Темная ""фигура быстро отступила от Грани.

Эти неудачи не улучшили моего расположения ""духа.

Это не мог бы проделать кто-то, случайно заполучивший Карту в ""руки.

Мне совсем не нравятся ""подобные эксперименты.

Ги думал, а сможет ли он сам ""собрать всех людей со стен, чтобы "Скачать fruity loops 10"защитить одного человека.

спросил Джей, снова становясь самим собой.

Это из-за характерного твоего стиля "На нокиа 5230 скачать"мышления, речи об электронике вообще обо всем.

Слишком рано, "Скачать песни турецкого"чтобы вернулся Ларик, но.

Нет, я хочу хоть что-то узнать об этом крае.

Здесь по необъяснимым причинам я сник.

Ты же мои мысли читаешь, чудак.

Полковник и миссис Бэгшотт, объявил дворецкий Уэйс.

закричала Шерил, возбужденно показывая "Бухгалтерский учет готовой продукции"на него.

Если "Бухгалтерский учет готовой продукции и расчетов с покупателями и заказчиками"готовой продукции">Бухгалтерский учет готовой "Бухгалтерский учет готовой продукции и ее продаж"продукции"бы в войнах не погибало столько людей, Маленький "Бухгалтерский учет давальческих операций в условиях узкой специализации и совместной деятельности"Лось с "Бухгалтерский учет движения готовой продукции"удовольствием выигрывал бы по одной "Бухгалтерский учет движения материалов в организации на примере МЛПУ Городская больница № 14"в неделю.

Потом он отправился на встречу с Беатрис "Бухгалтерский учет движения материально-производственных запасов (на примере компании ООО 'Логфест')"и ее мужем.

Он "Бухгалтерский учет движения основных средств на предприятии и пути его совершенствования (на примере ООО 'Компания КонтМТ')"прижал педаль почти к самому полу.

Римо "Бухгалтерский учет движения товаров в коммерческой организации"хотел ударить этого пассажира в лицо.

Ходили слухи, что даже если просто класть ее под подушку, то одно это обеспечит приток положительной энергии.

Это мое действительное "Охота на мужа или Поиск одинокого сердца" намерение.

Мерль, сделай "Евгений Онегин" что-нибудь с внешним видом "Философия Лавриненко" этого парня.

Я представляю себе, какое "Социология" влияние она окажет на "Кем быть" людские умы!

Приятно, однако, что с "Наша трагическая вселенная" вами можно говорить "Нотариат в России" столь откровенно.

Его обладатель, "The Road" худой сутулый старик в длинной "Готовим на пару в духовке в горшочках" мантии, разукрашенной под стать колпаку, "Немецкий язык Универсальный справочник" очевидно, был придворным мудрецом и звездочетом.

Но когда он попытался, упала тьма.

 
FacebookJP-Bookmark
 

TEMPLATE COPYRIGHT © 2007 BY HILLIGER MEDIA
(TokioLights 1.1)