A lovardánk étterme

Szinte el sem hiszem, hogy ezt az életet élem. A családi birtokunk egy igazi paradicsommá vált, nemcsak számunkra, hanem a vendégeink részére is. Erről álmodoztam évek óta, hogy a lovardából kihozzam a maximumot, és mára már egy igazi élmény lehet egész családok számára. Egy kedves, természetközeli környezetben lehet élvezni a lovak világát: megtanulni lovagolni, simogatni, etetni is lehet alkalomadtán őket, illetve a tanyasi vendéglőnk mindenki előtt nyitva áll szeretettel, természetesen jó messze a trágyaszagtól. Így ötvöztem két szenvedélyemet: a lovakat és a főzést.

A konyha kialakítása nem volt egyszerű feladat, de minden pillanatát élveztem. Ekkor jut eszébe az embernek, hogy mennyi mindenre szükség van a főzéshez, főleg, ha az elkészítési folyamatokban széles skálán szeretnénk tudni dolgozni. Éppen ezért volt fontos, hogy egy helyen megtaláljam mindazt, amire az éttermünknek szüksége lehet.

A Hunnia Kristály volt az az oldal, ami elsőre elnyerte a tetszésemet, hiszen kifejezetten vendéglátó helyekre specializálódtak. Egyébként egy sokak számára talán elhanyagolható tényező miatt jutott eszembe, hogy nekem nem lesz megfelelő egy egyszerű lakberendezési áruház, ez pedig a vágódeszka kérdése volt. Tudtam, hogy nekünk biztonságos, minőségi anyagokra és többféle, különböző méretű és alakú eszközre lesz szükségünk. Egy jó vágólap mind a higiéniában, a praktikusságban és a bútorok védelmében egyaránt szerepet játszik.

A weboldalon pedig nem létezik olyan kategória, amire ne lenne széles kínálata a hunniakristaly.hu-nak, ráadásul ár-érték arányban vezető szinten. Annyira izgatott lettem, mikor megláttam, hogy náluk különböző színekben lehet vásárolni, melyek nem egyedül a konyha esztétikáját dobják fel, hanem funkciót is hordoznak magukban. A színek egyben jelölik azokat az ételeket, amiket felvághatunk rajtuk. Ez tulajdonképpen a HACCP rendszer alapján létrehozott színkódokat jelenti. A rendszer az élelmiszerbiztonságot hivatott növelni, így értelemszerűen a vágódeszkákra is kiterjed. A nyers hús felvágása után nem vághatunk csak úgy fel például zöldségeket is ugyanazon a lapon, mert rendkívül fertőzésveszélyes lehet.

A színek és a termékek hozzárendelése teljesen logikus szerintem. A piros színűn vágjuk a nyers húsokat, míg a sárgán a főtt húsokat. A fehéren szeljük a kenyeret, különböző süteményeket és a sajtokat. A kék való a halaknak és az egyéb tengeri herkentyűknek. Lilát kell használni az allergéneket tartalmazó alapanyagokhoz. A zöldségeket már szerintem ki is találtátok, hozzájuk zöld vágódeszka szükséges, illetve amin földmaradványok lehetnek, azokat pedig barnán vágjuk fel. A Hunnia Kristály mind az öt színt árusítja.

Az általuk kínált termékek mind polipropilénből készülnek, mely egy élelmiszerbarát anyag. A színekben már megtettük a különbségeket, de emellett méretben is rengeteg variációt árulnak. Alapvetően két fajtát lehet még ezen belül megkülönböztetni. Az egyik a lehajtható füles verzió, melyeket nagyobb darabokból vágnak ki méretre. A kapkodó kezeknek mindig jól jön a konyhában egy ütközőfül, ezért én ezeket preferálom. Az egyszerű vágódeszka fröccsentéssel készül. Az anyagvastagság sem feltétlenül egységes, figyelembe kell venni, hogy mit, milyen gyakran szeretnénk alkalmazni. Ezen továbbhaladva vannak olyan vágólapok, amelyek flexibilisek, tehát hajlítható az anyag. Aztán vannak lekerekített szélű és élesebb sarkokkal rendelkező darabok, ezeket mi már össze tudjuk válogatni a konyhánkba.

Különlegesebb vágólapok a fából készültek, melyeket én sajttálak tálalására is nagyon szívesen alkalmazok. Ezeket méhviasszal vonják be az élelmiszerbiztonság érdekében. Munkalapként is nyugodtan alkalmazhatóak. Gyönyörű és minőségi darabokat találtok ugyanúgy a Hunnia Kristály oldalán.

A hunniakristaly vágódeszka kifogástalan és feldobja a konyha egyhangúságát. Ebből kiindulva az összes eszközt innen szereztem be a konyhába, mert mindennel hihetetlenül elégedett vagyok. Nem akartam aláadni a minőségnek, aminek az lett az eredménye, hogy mindenki szeret a konyhámban dolgozni.