Amikor elgondolkozol a biztosításon

Szerintem mindenkinek ismerős, hogy már csak akkor okos az ember, amikor megtörtént a baj. Úgy értem, a megfelelő óvintézkedések elmulasztása után ha mégis történik valami baj, akkor csak verhetjük a fejünket a falba, hogy ezt elkerülhettük volna. De nem kerültük el, mert mi idióták azt hittük, jó lesz ez így is. Persze. Egy ideig.

Valahogy így vagyok én mindig az orvossal, meg a biztosításokkal. Világéletemben kalandor típus voltam, a családom is az, le sem tagadhatnánk egymást. Ha családi nyaralásról van szó, akkor ilyenek jönnek szóba, mint hogy vadvízi evezés, via ferrata, hegymászás, télen meg persze síelés és snowboard a hegyekben. Mindannyian sportosak vagyunk, a hobbijaink is ezekhez kötődnek nagyrészt. A húgom például lovagol, mellesleg legtöbbször terepen. Sok versenyen is részt vesz, számára a lovaglás nem szimplán hobbi, nagyon komolyan veszi. Nem tudom, talán sportoló is lehetne belőle.

A lovakhoz kapcsolódik sajnos az az eset – egész pontosan bal eset -, amikor rájöttünk, hogy az életmódunk az komolyabb odafigyelést és az eddigiekhez képest kicsit más hozzáállást követel meg. A húgom ugyanis elment egy edzőtáborba. Ez egy egyhetes program volt, lent Baranya megyében, tőlünk nagyon távol. Mivel soha nem volt baj, ezért nem is féltettük Barbit, a húgomat ettől az akciótól. A héten minden nap reggel 6-kor keltek a társaival, bemelegítettek, futottak, majd lecsutakolták az állatokat. Ezután kezdődhetett a lovas edzés. Itt ugyebár nem a saját lovukon edzettek, ez már alapvetően hátrányt jelentett egy kicsit. A tábor előtt viszont előre jelezték, hogy nagyon jól betanított, beidomított lovakat ülhetnek majd meg a táborban, akik hozzá vannak szokva ahhoz, hogy különböző emberek foglalkoznak velük.

Barbi minden nap írt nekünk, azonban péntekre már eléggé leeresztett. Azt mondta, nagyon sok a napi tizensok óra edzés, és már nagyon fáradt kezd lenni. Sajnos – mint utóbb kiderült, több okból kifolyólag – másnap meg is történt a baj. Barbi a héten már megszokott lovához ment volna oda szombat reggel a karámban, ám akkor reggel közölték vele, hogy ja, ezt a lovat szombatonként elviszik, edzés van vele máshol. Adtak neki egy másik lovat. Aznap a terepedzés közben a ló megbokrosodott, Barbit pedig ledobta a hátáról. Annyira szerencsétlenül esett a húgom, hogy az ülőcsontja és a karja eltört. Rettenetesen megijedtünk, amikor hívtak minket a táborból, hogy Barbit a pécsi kórházba szállítják.

Nyilván azonnal autóba ültünk. Amint odaértünk, bementünk Barbihoz, de még nagyon kába volt. Amint kezdett jobban tudatánál lenni, megkérdeztük, hogy mi a fene történt. Lassan rájöttünk, hogy a ló lehetett a baj: valószínűleg nem volt elég jó állapotban egy komolyabb edzéshez, ezért történhetett, hogy amint Barbi vágtázni kezdett, az állat megijedt. Itt arra eszméltünk fel, hogy bizony ez nem egy egyszerű baleset, ez a lovarda és a tábort szervezők hibája is. Barbinak nagy fájdalmai voltak, és az ülőcsontja törése miatt sajnos a lovaglás több hétig ki volt zárva számára.

Utánanéztünk az egészségbiztosításának, de sajnos ilyen sportbaleseteket nem fedezett a szerződésünk… Édesapánk eléggé felmérgesedett az ügyön. Amint a húgom hazajöhetett velünk, családi kupaktanácsot hívtunk össze, és arra jutottunk, kell valami sokkal jobb biztosítás. A nyáron például egy keleti országba tervezünk menni, ahova csomó védőoltást kell kapnunk majd, mindezek elég költségesek lesznek. Nem akarunk többet kockáztatni sem balesetet, sem betegséget.

Barbi egyik lovas társának édesanyjától tudtuk meg, hogy ők mindenben a Pannonsafe-nél vannak biztosítva. Ez egy olyan biztosítási cég, ahol több féle biztosítást köthetünk meg egy füst alatt. Minden biztosítási konstrukciójukhoz kalkulátor is tartozik, ami nagyban megkönnyíti a döntést. Az egészségbiztosítást rögtön le is csekkoltuk otthon. Remek feltételeket találtunk, átlagosan az egészségbiztosítás nem kerül többe, mint 150 forint.

Az a jó a Pannonsafe-ben, hogy egyszerre lehet rajtuk keresztül ajánlatot kérni több biztosítótól. Alkuszaik és pénzügyi szakértőik összehasonlítják a hazai biztosítók ajánlatait az igényeink és keretünk tudatában, és így ajánlanak fel végül szerződéseket. Arra jöttünk rá, hogy az egészségbiztosítás nem csak az extrém sport őrületünk miatt lehet fontos, de például a TB-nket kiegészítendő is jól jöhet. Ha éjszaka vagy hétvégén bármi bajunk esne, nem kell nagy sorokat kiállnunk a sürgősségin vagy az ügyeleten, hanem azonnal ellátáshoz juthatunk. Kisebb műtéteket is fedez a biztosító, sőt, akár egy-egy kezelést külföldi klinikákon is lehet igényelni. És persze a sportbalesetek és egyéb balesetek is fedezve vannak. Eddig sem komolytalankodtuk el ezt a dolgot, de most beláttuk, a lehető legjobb védelemre van szükségünk, hiszen az egészség mindent megér.

Ez a baleset nem csak az egészségünk fontosságára hívta fel a figyelmünket, hanem úgy általában a biztonságra. A Pannonsafe oldalát sokat böngésztük, és találtunk többek között lakásbiztosítás ajánlatokat is. Ugyan van lakásbiztosításunk, de annyira megtetszett a Pannonsafe és a szuper ügyintézésük, hogy elgondolkodtunk a váltáson. Ahogy megtudtuk, ezt ugyanúgy át lehet kötni évről évre, mint akár az autók kötelező biztosítását, szóval csak a fordulót kell megvárnunk. Addig is, azért kikalkuláltattuk, hogy mennyi lenne az annyi, és úgy láttuk, szuperek a lakásbiztosítás ajánlatok. Nem vágyunk sokra, de azért egy viszonylag nagyobb méretű lakásunk van, ahol nem árt felkészülni néhány eshetőségre.

lakásbiztosítás ajánlatok

Nagyon sok különböző beállítás létezik ma már a biztosítóknál, amik közül nekünk kell eldönteni, priorizálni, hogy melyik is fontos számunkra. Mivel kisállatunk nincs, ezért mi a kisállat által okozott kárra nyilván nem fogunk biztosítást kérni. Azonban mondjuk a graffiti, a beázás, vagy a tűzeset sokkal inkább releváns nekünk. Ilyen személyre szabott szerződések megkötésében segít a Pannonsafe a képzett szakembereivel. Nem sok van már hátra a lakásbiztosítási évfordulónkig, és nagyon várom, hogy végre le tudjuk ezt is, és teljes körűen biztosítva legyünk, nem csak az egészségünk, de az ingatlanunk és az ingóságaink is.

Érdekes, hogy egy ilyen nagy volumenű családi és gazdasági döntést egy szomorú baleset idézett elő… Barbi azóta már rendbejött, de a lovaglás helyett egyelőre csak gyógytornára jár. Lelkileg rettenetesen megviseli az egész. Ellenben örülünk mindannyian, hogy az idei nyaralásunkat már úgy tudjuk megkezdeni, hogy minden lehető módon bebiztosítottuk magunkat, és nem érhet minket meglepetés. Illetve, meglepetés az érhet, de most már sokkal inkább fel vagyunk készülve az eset kezelésére.

A mi sztorinkból kiindulva azt javaslom nektek, hogy tanuljatok a hibánkból, és ne hagyjátok magatokat és a családotokat biztosítás nélkül. Az általam ajánlott oldalon még egy csomó más biztosítást találtok, ami biztos nektek is hasznos lesz. Például az autótok kötelező biztosítását, Cascoját, vagy nyugdíjbiztosítás illetve nyugdíjtakarékot is tudtok intézni online. Nem érdemes halogatni, addig örüljetek, ameddig ti fizettek, és nem pedig a biztosító nektek…