Az idős lovas edzőmnek én segítettem online elintézni az energetikai tanúsítványt

Mióta az eszemet tudom, azóta imádok lovagolni. Arról nem is beszélve, hogy mikor gyerekkoromban jeleztem a szüleimnek, hogy engem érdekel a lovaglás, elvittek egy farmra, egy akkor fiatal trénerhez, aki segített megtanulni nekem eltanulni a lovaglás fortélyait. Az érdekes az ebben, hogy akkor annyira összebarátkoztunk ezzel az emberrel, hogy végig hozzá jártam edzésre, és miután felnőttem, utána is tartottuk a kapcsolatot.

Zoli bácsi pont múltkor kérte a segítségem, mert szeretné eladni a házát, és értesült róla, hogy mostanság már minden adás-vételi szerződés megkötéséhez szükséges egy bizonyos energetikai tanúsítvánnyal rendelkeznie az adott ingatlannak. Zoli bácsit sosem érdekelte igazán az informatika, nincs is otthon internete, manapság pedig úgy a legegyszerűbb tájékozódni a világban, ha Google-ben egyszerűen csak rákeres az ember. Ha valami ilyen problémája van, Zoli bácsi mindig hozzám fordul. A kérdés esetünkben arra vonatkozott, hogy hogyan lehet a legegyszerűbben beszerezni egy ilyen energetikai tanúsítványt.

A következő alkalomra már úgy jelentem meg Zoli bácsinál, hogy tudtam minden kérdésére a választ. Kérdezte is, hogy honnan kupálódtam így ki, mondtam, hogy egyszerűen csak megnéztem a neten. Egy nagyon szuper weboldalt találtam, egy energetikai tanúsítványokkal foglalkozó cég lapját, ahol pontosan leírják, hogy mi is ez a tanúsítvány és pontosan mire kell. Én például nem is tudtam, hogy 2009 óta muszáj rendelkeznie minden épületnek egy ilyen papírral, ami mindig az aktuális tulajdonosnál van, hiszen ez nem az emberhez, hanem magához a lakáshoz tartozik.

A https://www.e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak/ fülön meg is találtam, ami Zoli bácsit igazán érdekelte, vagyis, hogy pontosan mennyire is kerül egy ilyen energetikai tanúsítvány kiállítása. Mondtam neki, hogy amit találtam neki, az ráadásul egy elég szuper vállalkozás, mert direkt hangsúlyozzák, hogy nem számolnak fel plusz pénzt azért, hogy 24 órán belül dolgoznak kvázi.

Nem is kellett különösen sokáig győzködni a Zoli bácsit, csak annyit kért, hogy linkeljem át a fiának is az oldalt , mert akkor megkéri, hogy az ő tabletjén hadd olvasson kicsit utána ennek a dolognak.

A következő találkozásunk alkalmával Zoli bácsi nagyon kedvesen megköszönte, hogy keresgéltem neki a neten. A gyerekeitől is kérhetné, csak kényelmetlenebbül érzi magát, hiszen ő az apjuk, és nem akarja, hogy azt gondolják, hogy ő buta.

Beszélgettünk még egy keveset a témáról, és végül mindketten abban maradtunk, hogy tulajdonképpen, így, hogy rendesen tájékozódtunk, már nem is tűnik olyan ostobaságnak az energetikai tanúsítvány, hiszen az embert akkor is érdekli az energiatakarékossági szempont, ha mosógépet vásárol, a lakáson pedig sokkal többet lehet bukni. Zoli bácsi végül fel is kereste a céget, és nagyon meg volt elégedve a szolgáltatásukkal. Azóta már sikerült is eladnia a házát, és egy másikat, egy kisebbet vennie, és ott már tudta, hogy miért érdemes előre megnéznie az energetikai tanúsítványt.