Csapatépítő játékok, a nagyobb összhang érdekében

Foglalkozzon az ember fia-lánya bármivel is, nagy a valószínűsége, hogy csapatban fog dolgozni. Egy csapat lehet háromtól akár több száz tagú is, a lényeg, hogy a közös munka hozza meg az eredményt, és ha valaki kiesik, vagy nem végzi el a feladatát, akkor azt a többiek megérzik. Persze fontos, hogy ne mindenki csak egyvalamihez értsen, és adott esetben valamilyen szinten mindenki helyettesíthető legyen, de azért az igaz teljesítmény akkor jön, ha mindenki a helyén van, és teszi a dolgát. Mert így működik egy csapat, ha minden igaz. Viszont előfordul, hogy a “rezgések” nem mindig találkoznak, és ahol egynél több ember van összezárva, ott egy idő után elkerülhetetlen a súrlódás. Sőt, állítom, hogy egyesek még saját magukkal is képesek összebalhézni. Szóval a lényeg, hogy az ilyen gyűrődések elsimítására vannak a csapatépítő játékok, hiszen ezek elvileg pont azért lettek kitalálva, hogy közelebb hozzák egymáshoz az embereket.

Én egy lóverseny irodánál dolgozom, ahol elvileg mindenkinek a szakértelem és a szakmaiság kellene, hogy az elsődleges szempontok legyenek. Eddig minden rendben is lenne, azonban elő-elő fordult, hogy a munkatársak összeszólalkoztak ezen-azon, netán nem voltak hajlandóak segíteni a másiknak. Rendben, ha mindenki el van havazva, akkor érthetőbb a dolog, de ebben az esetben néha már sokkal inkább szándékos szívatásról, esetleg nemtörődömségről lehetett szó. Egy rossz főnök ilyenkor dorgál, megszorít, fenyeget, levon, stb. A mi főnökünk ennél sokkal felvilágosultabb, hiszen ő felfogta, hogy ugyan a teljesítmény nem esett vissza, viszont valami nincs rendben, és ezen változtatni kell, minél hamarabb. Persze az egyik első, ami eszébe jutott, az a csapatépítő játékok, de azt mindig is snassznak tartotta, hogy szétkapni az irodát azért, hogy labdázni meg bizalomjátékozni lehessen. Ezért kaptam meg többek között én is azt a feladatot, hogy keressek valami jó tréning lehetőséget.

Ugyan nem én álltam elő a végső megoldással, de azt hiszem, ennél jobb nem is lehetett volna. Egy kolléganőm, akinek szintén ez volt a feladata, odahívott magához, és megmutatta amit talált, hogy szerintem lenne-e értelme felterjeszteni a főnökhöz. Egy olyan véget talált, akik a Balatoni programokra szakosodtak, és a sok egyéb mellett csapatépítő játékok is szerepelnek a kínálatukban. Magyarország legnagyobb tava a legtöbbünknek a nyugalmat, a vidámságot és a gyerekkort juttatja eszébe, szóval amikor megláttam, hogy vitorlázás, fürdőzés meg egyebek, azonnal rábólintottam, és mondtam, hogy ez lesz a nyerő. Be is jött a tippem, a főnök szinte azonnal rábólintott, úgyhogy innentől már a mi feladatunk volt 15 emberre megszervezni a kirándulást. A keret nem számított, mert a munkaadónknak a jó csapatmunka bárminél többet ér, ezért csapatépítő játékok egész kis tárházát állítottuk össze!

A programszervezők nagyon kedvesek és segítőkészek voltak, nagyon hamar sikerült egy olyan időpontot találni, amikor nekünk is jól jött ki és nekik is volt szabad helyük. Mikor be lett jelentve az egész, szerintem az egész csapat kellemesen megkönnyebbült, hogy nem retorziók következnek, csak csapatépítő játékok, és nincs mitől tartaniuk. Még van néhány hét a kirándulásig, de már most olyan izgatott vagyok az egész kapcsán, mintha újra gyerek lennék, és várnám, hogy induljon a nyári tábor!