Lovas terápia még az alkoholizmuson is segíthet?

Az unokahúgom nagyon kedveli az állatokat, már kiskora óta nagyon természetközeli élményekkel gazdagítják őt. Így nem csoda, hogy az egyik kedvenc állata a ló, minden fajta formában, legyen az ha rajzolni kell valamint, vagy ha plüss figurát kell választani. Ez a lovak iránti rajongása addig fejlődött, hogy meggyőzte a szüleit, hogy vigyék el őt egy lovardába, mert meg szeretne tanulni lovagolni. És ha úgy alakulna és nagyon ügyes lesz, akkor talán majd szeretne egy saját lovat is. Nagy elhatározások, de a szülők mindenben támogatják őt, természetesen azzal az unokahúgom nem számolt, hogy a lovakkal tennivaló is akad, és nem csak annyiból áll majd az egész, hogy ő odamegy kicsit simogatja őket, és már vágtázni is fog. A lovakkal feladat van, hogy megszokja az új embereket és összebarátkozzanak. Ezért a simogatáson kívül ott van, hogy megfelelő zabbal kell ellátni őket, illetve a csutakolás sem maradhat ki az elvégzendő feladatok listájából. Természetesen nagyon szépen megtanult lovagolni is, szinte egyek tudtak lenni a lóval vágtázás közben, jól tudja irányítani az állatot és a ló is hagyja magát, ez a legjobb kapcsolat amely létrejöhet ember és állat között. Hiszen amúgy is lovas nemzet vagyunk, ennek a vérünkben kell lennie.

Rendkívül hasznos is a lovaglás, egyrészt mozgás forma, egy állatról való gondoskodás mindig a javunkat szolgálja, hiszen a törődés és a kapcsolat teremtés a mai világban elengedhetetlen.
A rokonaim egy nagyon érdekes történetet hallgattak meg a lányuk lovas oktatójától, mely nagyon beleégett a gondolatukban. Megtudták, hogy az oktató édesapja nagyon súlyos alkoholproblémákkal küzd. A család az éveken át tartó alkoholfogyasztása miatt már régen szét hullott, mindenki a saját életét kezdte élni, és próbálta mindenki kihozni a helyzetből a legtöbbet. Az apa viszont a család széthullásából sem tanult semmit, és az életvitelét folytatta ugyan úgy, nem hatotta az sem meg, hogy egyedül maradt, egyfelől lehet már nem is érdekli, másfelől lehet ez még egy lökés volt afféle az állapot felé, hogy véglegesen is alkoholistává váljon. Az egyedüllét sem térítette ki, vagy meg inkább már magányában is ivott.

Ez addig fajult, hogy komoly egészségügyi problémái lettek,

alkoholizmus végső stádium tünetei is elkezdtek rajta mutatkozni.
Ezt mármint alkoholizmus végső stádium tüneteit a család a ritka találkozások alkalmával tudta felmérni, hiszen akkor pár hónapos időintervallumoknál sokkal könnyebb észrevenni egy ember állapotában bekövetkező változásokat, főleg akkor, hogy ha az alkoholt természetesen idézőjelben megteszi a jótékony hatását a szervezetben.

Amikor a család észlelte, hogy a hozzátartózójuknál az alkoholizmus végső stádium tünetei kezdenek jelentkezni nagyon megijedtek, hisz akármilyen is az ember, akkor is az apjuk, vagy éppen a volt férjük, és mindenképpen segíteni szeretnének neki, hogy végre ki tudjon ebből lábalni, és normális életvitelt tudjon a továbbiakban élni.
De ez nem könnyű eset, úgy hogy az apa nagyon konok, sok beszélgetés eredményeképpen arra jutottak, hogy esetleg orvosi, mentori kezelést kezdhetne. De az önszántából történő szakember felkeresés, segítség kérés a legfontosabb. Az alkoholizmus végső stádium tünetei, mutatkozhatnak arcfelpuffadásként, máj megnagyobbodásban, az állandó alkoholos állapotban, ami egy hozzátartózónak nagyon aggasztó képet tud festeni.
A család tudta, hogy az apa konok, és még ha be is látja, hogy segítségre van szükség, akkor sem fog egy művi környezetben a gyógyulás mezsgyéjére lépni. Ezért ők már jó előre felkészültek és alternatív megoldást kerestek az apjuk állapotának kezelésére. Meg is találták azt a remek központot az interneten, amely minden családtag számára már rögtön első látásra szimpatikus volt.

Nem is csoda, hiszen már a honlapja is nagyon megnyerő kezdve azzal, hogy az érdeklődő egy virtuális sétát tud tenni a központban, hogy hol is él majd a hozzátartozója, milyen körülmények között fog gyógyulni. A környezet minden tekintetben fontos, az otthonos, családias légkörben sokkal könnyebb feladni a szenvedéllyel, mint a négy fehér fal közé zárva. Nagyon jó dolog, hogy a bentlakók folyamatos felügyelet mellett vannak. A programot végig olvasva a család tudta, hogy egy remek helyet talált, ahol biztosan jól fogja magát érezni az apa. Még úgy is, hogy ő már a alkoholizmus végső stádium tüneteit produkálja.

Etekintetben kicsit félve kértek konzultációs időpontot az intézménytől, nem tudhatták, hogy fogadják – e őket, ilyen súlyos állapotban lévő személy tekintetében is.

A központnál kétféle konzultációs lehetőség van, amikor a beteg egymaga vesz rész ár tekintetében ez az olcsóbb kategória, valamint a másik fajta konzultációs lehetőség, amikor a család is ott tartózkodik, itt némileg magasabb a konzultációs díj. A lovasoktató és családja ezt az utóbbi lehetőséget választotta, hiszen mindenképpen szerettek volna ott lenni, hogy milyen állapotban is van ténylegesen az apjuk, mi a szakember véleménye. Valamint szerették volna ha látszódik, hogy teljes mértékben most már mellette vannak, csak legyen rendben.

Az intézmény nagyon szimpatikus volt még mindig a család részére, megtudták, hogy olyan személyek alapították a központot, akik maguk is egykoron valamilyen szenvedélybetegséggel küzdöttek, de sikerült nekik a leszokás, legyőzték démonjaikat és gyógyultan most másokon is szeretnének segíteni. Nemes gondolatokkal felfegyverkezve, és hát mi is lehetne annál hitelesebb egy segítő központ tekintetében, mint az, hogy egy gyógyult ember tanácsai, útmutatásai szerint mennek. Hiszen ezek az emberek már tudják, hogy az oda frissen beköltözött gyógyulni vágyó függők min mennek keresztül, mennyi szenvedés vár rájuk, és a saját tapasztalataik által igazi támaszuk tudnak lenni.

Amint azt tovább megtudták, nem csak a vezetők, de az intézményben dolgozók is gyógyult függők, akik itt új lehetőséget kaptak.
A család számára nagyon szimpatikus az is, hogy a központ rendelkezik kerttel is, valamint a kezelési program, szakemberek segítségével, felügyelete mellett történik mindvégig. Így az ott töltött egy hónap nagyon intenzív és sikereket hozó tud lenni. A csoportos beszélgetések, foglalkozások, valamint a program végén sétálások, kirándulások nagyon fel tudják dobni az egyhangúan tűnő ott töltött napokat.
Ilyen remek intézmény kellene sokkal több, ahol úgy tudnak gyógyulni az alkohol függők, mintha otthon lennének és nem érzik magukat bezárva a szabadságuktól megfosztva. Remek lehetőség ez minden segítségre szoruló számára, akik ténylegesen elhatározták, hogy leszoknak, és nem ismernek lehetetlen ennek a célnak a megvalósítása érdekében. A lovasoktató úgy tapasztalta, hogy így talán nagyobb sikere lesz az apja alkoholizmusának megszüntetésének, hogyha ezt az alternatív rendszert, központot kérik segítségül, melyben minden feltétel adott, hogy gyógyulttá lehessen nyilvánítani, és egy másfajta, jobb életet tudjon élni, immár alkohol nélkül, tisztán. Sokat vár a család a központtól, de szerintük nem lehetetlen az elvárásuk, hiszen olyan jó szakemberek kezében lesz az apjuk, hogy kizárt dolog, hogy nem járnak sikerrel.