Uradalmi fürdőszoba tatai módra

Tata egy varázslatos ékszerdoboz a Gerecse lábánál, a Kisalföld szívében. Különleges földrajzi és természeti adottságainak és megannyi forrásának köszönhetőn igen kedvelt úti célnak számított már a korai időkben is. Az elmúlt évszázadok során számos uralkodó megfordult ebben a kisvárosban, pontosabban annak várában, hiszen sokáig királyi birtok volt. Luxemburgi Zsigmond egyik kedvenc tartózkodási helyeként tartják számon, Mátyás király is gyakran járt Tatára vadászni, a hódoltság idején pedig 16 évig török kézen volt az uradalom. Ezek alapján nem meglepő, hogy az építmények többféle korból őriznek magukon különböző különleges, jellegzetes jegyeket. A város mai pompáját és országszerte híres romantikus varázsát azonban nem csak ennek köszönheti, hanem sokkal inkább annak, hogy az 1700-as évek elején a környéket az Esterházy család vásárolta meg, pontosabban Esterházy József fraknói gróf. Az ő, majd később a rokonok, leszármazottak Irányításával a korszak ismert és elismert építészei, mérnökei hozták létre a város mai ikonikus látképét. Ennek szerves részét képezte az Öreg-tó partján fekvő Esterházy kastély és a hozzá tartozó birtok.

Itt kapcsolódok be én is a történetbe. Az uradalomhoz természetesen lovarda is tartozott, ahol a lovász és családja, valamint a cselédek éltek. Ez a lovász pedig nem más volt, mint az én dédapám. Gyerekkoromban számos mesét hallottam a drága nagymamámtól, milyen is volt akkoriban az élet egy ilyen udvarban. Jól szemlélteti, hogy micsoda pompa övezte az akkori miliőt és hogy mennyire élenjárt a település az Esterházyak idején az, hogy a világon először itt gyulladt fel acetilénlámpás közvilágítás a tóparton Ferenc József és II. Vilmos német császár látogatásának tiszteletére. Ebben a pompában a szolgálók is boldogan éltek, mindenki tette a dolgát, cserében pedig festői körülmények között kezdhették a mindennapokat, nem csak ami a természetet, hanem ami az épített környezetet is illeti. Mai szemmel talán csak egyetlen kivetnivalót lehet találni az akkori épületekkel szemben: ez pedig nem más, mint a fürdőszoba, illetve a szó mostani jelentését figyelembe véve leginkább a fürdőszoba hiánya.

Egy-egy hétvégi telken talán még előfordul, hogy a kert végében van a „fabódé” és a kútra kell járni vízért, ha fürdeni szeretnénk, de szerencsére a XXI. században ez a „legkisebb helyiség”-ként emlegetett szobácska már talán minden háztartásban megtalálható, a mindennapi komfortunkat pedig talán el sem tudnánk képzelni nélküle. Arányaiban tekintve ugyan nem itt töltjük a napunk legjelentősebb hányadát, mégis fontosnak tartom, hogy harmonikus, nyugodt légkört teremtsünk magunknak itt is. Hiszen a reggeli készülődés, vagy az esti fürdőkádban való relaxáció is egy olyan rituálé lehet a napban, ami alapjaiban határozza meg lelkiállapotunkat, mentális egészségünket. Ha ennek megfelelően igazán a saját ízlésünkre szeretnénk szabni a mosdónkat, nem kell mást tennünk, mint ötleteket keresgélni az internet végtelen univerzumában.

A legkézenfekvőbb megoldás, ha ilyen tippek után kutatunk a http://furdoszobaotletek.hu/, ahol pontról-pontra végigvehetjük, mit érdemes szem előtt tartani egy ideális fürdőszoba kialakításakor, milyen sorrendben érdemes haladni a teendőkkel és persze minden ponthoz remek ötleteket adnak a csempéktől, a fürdőkabinokon át egészen a fürdőszoba berendezések kiválasztásáig. Nézzük most sorban ezeket a lépéseket!

Első körben fontos, hogy pontosan felmérjük az igényeinket és ezzel párhuzamban a lehetőségeinket mind fizikai, mind anyagi vonatkozásban. A tökéletes terv megalkotásához elengedhetetlen, hogy ne állítsunk magunk elé elérhetetlen megoldásokat. Legyen egy letisztult elképzelésünk, aztán majd a cél szentesíti az eszközt: például hiába álmodozunk egy 30 négyzetméteres, márványoszlopos, arany csaptelepes fürdőszobáról, ha egy összesen 40 négyzetméteres szuterénlakásban élünk, de az ehhez legközelebb álló alternatív megoldások megtalálására igenis törekedhetünk!

Ha felmértük a lehetőségeinket érdemes virtuális, vagy még inkább valóságos túrákat tenni lakberendezési áruházak fürdőszoba osztályán, hogy inspirálódjunk és megismerjük a kínálatot, esetlegesen a legújabb trendeket és szükség esetén az okos, helytakarékos megoldásokat. Ekkor bizony rögtön szembesülhetünk azzal, mennyire sokrétű feladat egy álomfürdő kialakítása, milyen sok apróságon múlik a végeredmény és mennyi kulcsfontosságú elemre kell odafigyelnünk. A feladatok sokasága először igen ijesztőnek hathat, azonban ha megfogadjuk az oldal által tanácsolt lépéssort, nem csúszhatunk el a képzeletbeli banánhéjon!

A tényleges tervezés első lépéseként nem más szerepel, mint a színvilág kiválasztása. Itt érdemes figyelembe venni a helyiség világosságát, hogy jut-e elég természetes fény, vagy hogy a világítás mennyiben tudja ezt segíteni. Világos fürdőszobák esetén szóba jöhetnek sötétebb színek, azonban ha a lakás ezen pontjára csak kevés, vagy akár egyáltalán nem jut természetes fény, jó ötlet, ha világos tónusokat választunk a domináns részekre (fal, csempe, járólap). Ezen kívül persze fontos a színek harmonizációja, mind egymással, mind a saját ízlésünkkel, elképzeléseinkkel.

Ha megálmodtuk az ideális színeket, már tudunk konkrét csempéket és padlólapokat keresni. A gyártók tudják, hogy itt is könnyű a széles választék csapdájába esni, ezért sok esetben már ők maguk ajánlanak összeillő párosításokat, csempével, járólappal és dekorcsík csempével együtt. Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy magunktól is megtaláljuk a leginkább harmonizáló darabokat, ez egy remek alternatíva lehet számunkra.

Ezt követően érdemes egy újabb vízválasztó kérdéssel foglalkozni: kád vagy zuhanyzó? Gondoljuk csak végig a prókat és a kontrákat, mind ami a fürdőszobánk méretéből fakad, mind pedig ami az élethelyzetünkből és igényeikből. Először is: mi fér el? Mi ér többet, egy ici-pici fürdőkád, vagy egy kényelmes zuhanyzó? Szeretünk a kádban fekve olvasni, relaxálni, vagy akár állva is szívesen kiélvezzük a különböző masszázsfunkciókat? Netán csak szeretünk az egészen villámgyorsan túlesni és folytatni a napot bármi mással? Vannak vagy lesznek gyerekek a családban? És idősek? Épített vagy készen, csomagként vásárolt megoldások jöhetnek szóba? Az ilyen és ehhez hasonló kérdések őszinte megválaszolása kulcsfontosságú a későbbi boldog fürdőzős percek érdekében, ezért érdemes rá kellő időt szánni és bevonni az érintetteket a brainstormingba.

Nem kisebb prioritással rendelkezik a mosdótálak kérdése. Először is, hogy hány darabot szeretnénk, na és persze, hogy hány fér el. Majd az elhelyezéshez mérten válogathatunk különböző formák közül, de érdemes szem előtt tartani, hogy minden összefügg mindennel és a mosdótál akár együtt, csomagban is választható olyanokkal, mint az alatta lévő tároló szekrény és a velük harmonizáló teljes fürdőszoba berendezés.

Egy másik kritikus pontot jelenthet a WC kiválasztása. Egyrészt, hogy azonos helyiségben helyezzük-e el a káddal / zuhanyzóval, másrészt, hogy milyen kialakítást vegyünk meg, mind a csésze, mind a tartályrendszer oldaláról. Az építkezés szempontjából talán a leglényegesebb annak a meghatározása, hogy a tartály a falba épüljön-e vagy sem. A többi pedig már gyerekjáték. Mindennek a tetejébe egy dizájnos WC deszkával mindig fel lehet dobni egy átlagos fürdőszobát! Nem is beszélve a Japánban igencsak nagy népszerűségnek örvendő fűthető deszkákról. Ha beszerzünk egy ilyet, biztosan mi leszünk a legmenőbbek a baráti társaságban!

Jöhetnek a csaptelepek, amiknél természetesen fontos az összhang, de talán még lényegesebb a mi fér el kérdése, főként egy mosdótál esetében. Ha bizonytalanok vagyunk, bátran kérjük ki egy szakember segítségét! A megannyi szín és forma közül biztosan megtaláljuk a megfelelőt.

A fűthető „ülés” mellett érdemes arra is felkészülni, hogy a téli hónapokban se okozzon kellemetlenséget, pláne ne megfázást egy hosszas fürdőzés, ezért ne feledkezzünk meg a megfelelő fűtés kialakításáról. A lehetőségek tárháza ebben az esetben is meglehetősen széles, a falra szerelhető elektromos hősugárzóktól kezdve a gázüzemű rendszereken át mindenki megtalálhatja a számára ideális megoldást. Érdemes a törölközők szárítására is alkalmas kivitelt találni, hogy a februári hidegben is melegen törölközhessünk.

Talán a legtöbb háztartásban megtalálható fürdőszoba berendezés a fürdőszoba szekrény. A mosdótál alatt, felett, mellett, tükörrel vagy anélkül, milyen színben, milyen méretben, hány polccal.. csak néhány a felmerülő kérdések közül. Mit szeretnénk beletenni? Milyen távolságra van a zuhanyzótól / kádtól? Választhatok falábút vagy túl hamar tönkremenne a folyamatos ázás miatt? Ezt bizony mind-mind érdemes átgondolnunk.

A koronát pedig nem más teszi fel, mint az olyan kiegészítők, mint a szappantartó, fogkefetartó, szőnyegek, virágok és egyéb dísztárgyak. Miután végighaladtunk a teljes procedúrán, ez bizony tényleg csak jutalomjáték lesz, érdemes tehát eddig végigküzdeni magunkat a fürdőszoba-kialakítás rögös, de annál izgalmasabb útján keresztül!