Hungarian (formal)English (United Kingdom)
 

Hírlevelet kérek
 
Overdose még jövőre is futhat PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Pászti Judit Amina   
2012. június 16. szombat, 00:00

 

 

Már régen hallottunk felőle, ezért a héten Alagon jártunk, hogy meglátogassuk Overdose-t, és megnézzük, hogy megy a sora. Betegeskedése ellenére nem sokat változott. Még mindig a régi hisztis Dózi, a csipkedésről sem szokott le, na és persze az almát is ugyanolyan jóízűen fogyasztja, mint azelőtt. Mikor ott jártunk, trénere Dodi Roszival, és tulajdonosa Mikóczy Zoltán szerencsére már egész biztatóan nyilatkozott kedvencünk állapotáról.

Zoli töretlenül hisz Overdose képességeiben és felépülésében. Bár nincs túl jó véleménnyel a lóverseny jelenlegi helyzetéről és annak vezetőségéről, továbbra is küldetésként éli meg lova versenyeztetését, és azt is elárulta, hogy a korábbi híresztelésekkel ellentétben, amennyiben Dózi újra egészséges lenne, még jövőre, 2013-ban is a versenypályán maradhatna. Miközben kedvesen körbevezetett bennünket, elmondta örülök annak, hogy az Overdose Online-on bizalmasan tud a rajongókhoz szólni, és bár konkrét tervek helyett egyelőre inkább álmokról és vágyakról mesélt, kimerítően válaszolt minden kérdésünkre. Köszönjük neki újra és újra a lehetőséget!A rendhagyó interjút itt olvashatjátok.


 

Először is hogy van Overdose, és itt nem csak a fizikai állapotára gondolunk, hanem arra is hogy a kedvét befolyásolta-e legutóbbi pata problémája? Még mindig ugyanaz az Overdose, mint korábban?

„Overdose jól van, bízom benne, hogy nem változott semmit sem, próbáljuk a kondícióját megtartani.  A közérzete jó, túlságosan is tele van energiával, menne csak menne. De most a kovács és állatorvos, nálamnál jobban hozzáértők tanácsai alapján nem szabad őt elengedni a munkában, hanem maximálisan kímélni kell, nehogy olyan mértékű terhelésnek tegyük ki a lenövő pataszerkezetét, hogy az utána hónapokkal visszavegye.”

Dodi Roszival, Overdose trénere, említette, hogy a fentiek miatt a karámba sem mehet ki, ez akkor azt jelenti, hogy egész nap a boxában áll? Hogy néz ki egy napja?

„Ott áll, de délelőtt napi egy órás tréninget kap, akárcsak a többi ló, azzal a különbséggel, hogy számára nincs most egyáltalán vágta munka, aminél a pata hatványozottabban terhelve van. Még a délutáni etetésnél is egy jó fél háromnegyed órára ki van hozva, ilyenkor sétál egy kicsit és meglegeltetjük.”

 

"Most csak könnyű munkát végzek"

 

Milyen esélyt látsz arra, hogy idén versenyezhet Dózi? Tavaly meghívták volna HongKong-ba, de ha jól emlékszem, ott volt valami félreértés a karantén ideje körül, ezzel idén számoltok?

„Ez így van. Valójában ilyen elképzelések is vannak az asztalon, azonban most a legfontosabb az, hogy starthoz tudjon állni. Ha bírja majd a versenyszerű terhelést a lába, és egészséges lesz, akkor el lehet gondolkozni azon, hogy milyen versenyek jöhetnek számításba. Persze figyelembe véve, hogy kevés idő maradt már csak abból, amíg versenyezni tud, célszerű a legnagyobb kihívásokkal szembe nézni. Ezek között van természetesen, ha a lehetőség engedi, Párizs, Hongkong, vagy akár újra egy dubaji út, de nem akarok ennyire előremenni, minden eshetőségre megpróbálunk felkészülni.”

Ez azt jelenti, hogy esetlegesen már felhozó versenyeken sem indítanátok, hanem akár rögtön Group 1-be neveznétek?

„A felhozó verseny mindig segít a lónak, de nem minden esetben szükséges. Ez annak a függvénye, hogy mikor jön el az a pillanat, amikor zöld utat kapunk, és a ló elkezdhet komoly felkészítő munkát végezni. Az egy olyan mérföldkő lesz, amitől újra lehet mindent számítani, újra lehet kezdeni. Mi is ki vagyunk éhezve a sikerre, az egész csapat ezt szeretné, de azt most felelősségteljesen mondani, hogy ilyen tervek vannak, még nem lehet mondani. Inkább elképzelések, vágyak, álmok vannak.”

Te akkor hiszel még Overdose-ban és a felépülésében?

„Száz százalékosan hiszek, ha nem hinnék benne, akkor nem csinálnám ezt az egészet. Hiszem, hogy a benne lévő képességek megvannak, reméljük, hogy újabb egészségügyi problémák nem fognak felmerülni.”

 

                                                       "Még mindig csipkedős vagyok!" :)

 

Dózi most ugye hét éves, ha egészséges lenne újra, akkor is fedezőménnek vonulna jövőre mindenképpen? A kor előrehaladtával mennyire csökken egy versenyló teljesítménye, hány éves korukig futhatnak a pályán?

„Egy versenylovat addig lehet futtatni, amíg az egészsége engedi, nincs igazán korhatárhoz kötve. Arra is van példa, hogy akár 10-12 évesen is versenyeznek még. Az angol telivér koraiságra van tenyésztve, már két évesen kezdi a pályafutását, aminek eredményeképp hamar „elkopik” a ló, hogy ez mikor jön el az annak a függvénye, hogy a ló mennyire acélos, vagy mennyire van kímélve. Mivel Overdose esetében ez utóbbi igaz, ezért reménykedünk, hogy ő még tovább is futhat. Viszont a másik dolog, amit figyelembe kell még venni, hogy ha vele fedezőménként számolunk, akkor a következőket kell tudnunk: Ha elkezd fedezni, tehát mondjuk jövőre, nyolc évesen fedezőmén lenne belőle, akkor két év eltelik mire kijönnek az első csikók. Azaz lényegében 11 éves lesz, mire az első visszajelzések megérkeznek, hogy az ő utódai milyen eredményesek a pályán. Akkor újraértékelődik a szerepe és fedező értéke a lónak, mert ha az utódok jól futnak értelemszerűen ez az érték felemelkedik, ha rosszul futnak akkor viszont csökken. Továbbá a fedezőméneknél van egy olyan tulajdonság, amit nagyon figyelnek a tenyésztők, az úgynevezett örökítő képesség. Ez azt jelenti, hogy az utódokban, 15 éves koráig a fedezőmén tulajdonságai dominálnak, de 15 éven után ez a dominancia csökken és nagyobb szerepet kap az anyai vonal. Ezért valahol minél korábban akarják a lovat fedezőménnek vinni, mivel a kipróbálás után, ez az az időszak, amikor a legproduktívabb a ló, és a legnagyobb érdeklődést mutatnak iránta a tenyésztők. Úgyhogy nekünk több szemszögből kell ezt az egész kérdést megvizsgálni, mert ebből a szempontból az lenne jó, ha már esetleg jövőre fedezőmén lenne, de másik oldalról, viszont ha az egészsége engedi, akkor szeretnénk elérni, hogy group 1 versenyben tudjon bizonyítani ami növelni fedezési értékét. Most tehát az a célunk, hogy olyan versenyekben teljesíthessen, melyeknek valóban tenyésztési értékük van.”

Tehát akkor elképzelhetőnek tartod, hogy amennyiben egészséges a ló, akkor jövőre is futhat még versenyeket és folytathatja pályafutását?

„Több helyen elhangzott, hogy jövőre fedezőmén lesz, de én ezt így sosem mondtam. Ilyen elképzelés van ugyan, de viszont ha az egészsége engedné és párosulna hozzá a jó forma, természetesen jövőre is a pályán maradhatna. Voltak már különböző ajánlatok tenyésztőktől, de semminemű megállapodás, elköteleződés nincs, bármilyen ajánlatot szívesen veszünk, értékeljük, de most még igazából elmélet szintjén, mert erről való döntés még nincs.”


"Itt úgy néz ki mintha fenéken billenteném a gazdámat" :)
 

Tartjátok-e még a kapcsolatot Dettorival, még mindig jönne Dózit lovagolni?

„Igen, ő maga is nyilatkozta, hogy nagyon szeretne még a lóval bizonyítani, mert nagyon bízik benne.


Mikor Overdose fut és jó eredményt ér el egy ideig lehet olvasni a sok-sok gratulációt, de mikor csend van körülötte vagy beteg, akkor egyes fórumokon negatívan állnak nemcsak hozzátok, hanem sajnos hozzá és az ő teljesítményéhez is. Mit üzennél ezeknek az embereknek?

„Valahol, ismerve a magyar társadalmat ez érthető, ránk inkább a pesszimizmus a jellemző és hajlamosak vagyunk mindent csúnyán lehúzni. Ezzel nincs mit tenni, megpróbálunk ezzel nem foglalkozni. Természetesen nem esik jól, ha az ember negatív kritikát kap, de ez is benne van a pakliban és ezt fel kell tudni dolgozni magunkban. Overdose-nak küldetése van és a csapat is ezt a küldetést csinálja együtt vele, ami az, hogy Overdose-on keresztül az emberek a lóversenyzést megszeressék, a magyar lóversenyzés sírból való vissza hozataláért teszünk lépéseket. Nyílván nem esik jól, ha ezt valaki kétségbe vonja, vagy kigúnyolja. Félreértés ne essék, nem várunk ezért glóriát, de jól esne, ha legalább kicsit értékelnék és nem még belénk rúgnának egyet.

Ezért is örülök annak, hogy az Overdose Onlineon tudunk a rajongókhoz szólni, mert ez a honlap fogja össze a barátainkat, akik mellettünk állnak. Ha a hivatalos oldalon (Pannonia Overdose) bármit megjelentetünk Overdose-al kapcsolatosan, azt a hírt 30-40 különböző országos média kicsi módosításokkal egy az egyben átveszi, és ennek köszönhetően vannak a negatív kritikák is. Ezért nagyon szűrnünk kell, hogy ott mit jelentetünk meg, mert ami oda felkerül, az rögtön országos hírré válik. Az Overdose Online-t viszont egyértelműen azok olvassák, akik szorítanak nekünk, tehát itt sokkal bizalmasabbak és közvetlenebbek lehetünk, mert itt az olvasók nem szenzációra éhesek és nem próbálják meg szándékosan kikezdeni Dózi imaget, mint a média, hanem valóban szeretik a lovat. Úgyhogy ezért is nagyon örülök neki, hogy párhuzamosan működik a két oldal.”

                                               

"Szerencsére még mindig vannak rajongók, akik kitartanak mellettem!" :)

 

A tulajdonostársak veled együtt vívják ezt a küzdelmet és Dózi betegségében is szerepet vállalnak?

„Folyamatos kommunikáció van köztünk, és a lehetőségeik szerint mellém állnak, mind az öt cég és a mögötte lévő vállalkozók is azt szeretnék, ha Dózi a pályán tudna bizonyítani. Azt érzem, hogy bár nem az ő világuk a lóversenyzés, ők is hisznek benne továbbra is. Ahhoz, hogy Dózit és a többi versenylovat fent lehessen tartani, havi két-három milliót forintot elő kell teremteni. Sokszor gondoltam rá, hogy én ezt az egészet feladom, mert nincs értelme…Amikor a belefektetett pénz és energia nem sikerélményt hoz, hanem keserűséget és csalódottságot, akkor egyre jobban elgondolkozik az ember. Overdose-nak nagy szerepe van abban, hogy még folytatom.

2005-től foglalkozom ezzel komolyabban, előtte csak egy-két lovam volt, szórakozásként. Ma már ez több, és hét év alatt igaz hogy értem el Dózin kívül is, óriási sikereket, hiszen lényegében szinte minden versenyt már sikerült megnyeri, de nagyon rossz a lóverseny közeg itt Magyarországon. Olyan vezetők vannak a lóversenyben, akik azt munkaként végzik, és nem hivatásként, mert valójában nem szeretik csinálni és ennek következtében a lóversenyzés itt a béka segge alatt van. Szlovákiában más a helyzet, mert ott van egy olyan vezetés, élén Marian Surdával, aki tud presztízs értéket hozzáadni, odahozza a köztársasági elnököt, a miniszterelnököt, más a miliője az egésznek, mint itt Magyarországon. Itt egymást gyilkolják, és a versenyrendezők, hogy ne én kritizáljam őket, minimum azt mondanám, hogy nem állnak a helyzet magaslatán. Nem szeretik, amit csinálnak, nem elhivatottak, és így eredményesek sem lehetnek benne, ez pedig visszaköszön az itteni lóversenyzésben. Persze ez egyben kihívás is, és valamiképp optimista vagyok, és bízom abban, mivel a mostani politikai változás meghozta azt, hogy biztosítva van a fellendüléshez szükséges pénz, hogy ha ide is végre lóversenyt szerető emberek fognak kerülni, akkor előbb-utóbb a sikernek is jönnie kell.”

"Itt a vége fuss el véle"

Нет, прекрасная Флорида, твои ""краснокожие дети остались верны тебе, и "Игра остров обезьян"тяжко им было расставаться с тобой.

Много событий может произойти ""за это время, даже в узком семейном кругу.

Но ни девушка, ни ее мать раньше не видели "Скачать бетти эдвардс открой в себе художника"белоголовой.

Я не ""очень испугался и не только не оглянулся, но даже не открыл глаза.

Убедившись, что Анну отделяет от "Толковой словарь скачать"него безопасное расстояние, он "Скачать стас михайлов видеоклип"медленно, шаг за шагом приближался к Эрисону.

Мы с Чиуном побудем еще тут, "Песни луи армстронга скачать"поищем его, но на ""вашем месте я бы не стал тешить себя особыми надеждами.

Мистер ""Нишитцу ужал график съемок.

Каждый раз он "Бесплатно скачать игру питомцы"подходит на волосок к краю гибели, но как-то умудряется избежать ее, вздохнул "Скачать игру симс бесплатно на компьютер через торрент"Чиун.

Не желаю быть соучастником в "Борис акунин турецкий гамбит скачать бесплатно"этом трусливом бегстве.

Только ведь в твоей дыре в Корее до сих ""пор еще целы золотые изваяния от Александра Великого, "Новые гта сан андреас скачать"значит, никто там голодать не собирается.

Я "Sony tablet s прошивка"боялся, что Пол неожиданно протрезвеет именно "Скачать сенсорные игры на телефон нокиа 5228"таким образом и срабатывает декомпрессия, если вы не ошиблись в "Spb mobile shell скачать crack"диагнозе.

Вот на этих-то ""деревьях, склонившихся над рекой, он и ""сосредоточил все свои мысли, и пламя октябрьских листьев "Скачать игру охота 2008"заполнило теперь его мозг без остатка.

Так или ""иначе, я предпочел вернуться к "Nokia программа скачать"прежней теме.

Держу пари, что хочешь, ответила она.

Или "Lifecam vx 800 драйвер"вызвать, скажем, велосипед.

Она внезапно отвернулась, искоса ""бросив взгляд в сторону Люка.

Произошло это в шестьдесят "На раздевание игры скачать"третьем.

Пока блокнот у Стиффи, его нельзя "Vlc скачать бесплатна"показать Мадлен Бассет.

Ее тело уже начало принимать позу жертвы "Рейнджеры самураи скачать игра торрент"автокатастрофы, пальцы слабо пробегали по потекам кроваво-красной смолы на коленях, "Скачать crack для adobe premiere pro cs3"бедра чуть приподнялись над "Скачать интернет магазин скрипт"виниловым сиденьем, словно она внезапно ощутила под ними обильную влагу.

У меня с детства была "Скачать флеш плеер 8"отдельная комната, и я не "Скачать live update 5"люблю, когда вокруг много народу,-вы, наверное, меня поймете.

Я пустил "Программы для китайских телефонов скачать"холодную воду, окатил морщинистую поверхность своей физиономии, "Бесплатная игра в покер скачать"вымыл руки и почувствовал себя немного лучше.

Возможно, он добился бы "Скачать black and white игра"и больших успехов, если бы Бентон не сумел пред смертью подстрелить его.

 
FacebookJP-Bookmark
 

TEMPLATE COPYRIGHT © 2007 BY HILLIGER MEDIA
(TokioLights 1.1)